Diftar…… en mijn mening erover

Diftar…… en mijn mening erover

Sinds 1 Januari is hier in Enschede diftar ingevoerd voor ons afval… Dit betekend een paar veranderingen, en ik ben het met sommige eens… en met een paar niet. (bedragen zijn in euro, van prijslijst voor Enschede)

Even de kosten ( en de dingen die niets kosten) op een rij:

 • Vaste kosten per jaar: (basiskosten) : 199,92
 • Grijze container aan de straat zetten/laten legen:
  140 liter ( kleine container 4,03
  240 liter ( grote container) :   6,90
 • Zak in ondergrondse afvalcontainer:   ( per keer open en dicht van klep)
  30 liter container: 0,86
  60 liter container: 1,73
 • groene ton aan de straat/laten legen: gratis
 • papiercontainer aan de straat/legen: gratis
 • papier ophalen aan de straat (flat/hoogbouw) : gratis
 • Plastic/verpakkingen/etc. : gratis
 • grofvuil  wegbrengen naar afvalpunt:  1.50 per 10 kilo. ( sommige afvalsoorten zijn gratis, zoals tuinafval en papier/karton. voor een precies beeld, Zie de link bij bron hieronder )
 • grofvuil laten ophalen: 1.50 per 10 kilo en 45 euro voorrijkosten. ( grof tuinafval kost alleen de voorrijkosten)

((bron: Link ))

Ook heb ik de gemeente gebeld hoe de kwijtschelding, die je kunt aanvragen, werkt met dit nieuwe systeem. hier heb ik helaas geen bron van op het internet. Als je in aanmerking komt, krijg je de basis kosten kwijtgescholden een een vast aantal keren legen/gebruik van container. helaas weet ik niet het aantal voor een grijze container, maar voor een 60 liter ondergrondse is dat ongeveer 45 keer. voor een 30 liter ondergrondse word dat verdubbeld.

Okay, nu we alles op een rijtje hebben, nu mijn mening hierover: als je een beetje recyclet, oftewel alleen verpakkingen etc. scheiden, scheelt dat al heel wat grijs afval, en vallen de kosten wel mee.  Ik heb een woning met een tuin, en ook al val ik onder de hoogbouw, na  netjes vragen heb ik vorig jaar al een groene container van Twente Milieu gekregen, en krijg nu ook een blauwe voor papier. Om ze te laten legen moet ik een paar huizenblokken lopen tot waar de route van de vuilniswagen is, maar dit is geen groot probleem voor mij. Voordeel is dat mijn tuinafval niet langer in de ondergrondse hoeft.  Mijn advies voor mensen is om als je plaats hebt ook deze containers aan te vragen. beide mogen gratis aangeboden worden.

Waar ik het niet mee eens ben is het grofvuil verhaal. 45 euro en dan staan ze alleen nog maar bij je deur met de wagen. Ik snap heus wel dat die dingen niet op lucht rijden, maar toch, voor mij is dat een week huishoudgeld. Daarbij komt dan nog de 1.50 per 10 kilo.  voor een beetje bank telt dit gauw op.  Hier zijn we gegaan vaan een bepaalde hoeveelheid die gratis aangeboden mocht worden, naar betaald, met een aantal dingen gratis.. als je vervoer hebt naar het afvalbrengpunt.

Waar ik bang voor  ben is dat een aantal mensen om de kosten zoveel moeilijk te drukken hun afval gaan dumpen. ( en dan vooral het grofvuil.)  Ik woon aan het spoor, en zag vorig jaar al regelmatig gedumpt afval naast de containers.  Tot nu toe gaat het nog, maar wie weet wat de rest van het jaar brengt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *