Gmail: Phishing, en hoe te herkennen.

Gmail: Phishing, en hoe te herkennen.

recent kwam mijn moeder een volgend bericht tegen, en in een reflex klikte ze erop, denkende dat het echt van gmail kwam:

Screen Shot 01-06-16 at 12.59 PM

het ziet er vrij echt uit, dus hier een paar tips als je zo een bericht krijgt en twijfelt:

  1. Vul nooit je wachtwoord in van bijvoorbeeld gmail op een andere site dan van google/ gmail. kijk goed naar de adresbalk, boven in beeld. rare url? niet doen! onbekende url? niet doen!
  2. Als je het per ongeluk wel doet: wijzig je wachtwoord!
  3. In geval dat je twijfelt, ook wachtwoord wijzigen. beter een keer te vaak.
  4. bij gmail kun je je login beveiligen. Je krijgt dan bij iedere login een berichtje met een code van 6 cijfers. Hier lees je hoe: Link! 
  5. als je twijfelt over een link, hou je muisaanwijzer erboven, maar klik niet. je zult een klein vakje zien met daarin de url. soms bij de link, maar vaak ook links of rechtsonder in het browservenster.
  6. Google! google ( of een andere zoekmachine van je voorkeur)  de header (eerste regel) van het mailtje. evt met het woord spam of phishing erbij.
  7. of vraag het, familie, kennis, of  op facebook of een andere site.

als je zo een mailtje krijgt,  meld het dan als phishing bij gmail. doe dit ook als het een vals bericht is van iets anders, zoals je bank. ( je bank zal nooit om je pin vragen via een email!)

hier zie je hoe:Screen Shot 01-06-16 at 01.00 PM

 

Klik op het driehoekje waar ik hierboven mijn muiswijzer ophoud, rechts boven in het venster waar de email is. ( zie rode pijl)Screen Shot 01-06-16 at 01.00 PM 001

In het menu wat tevoorschijn komt, klik op phishing melden. (rode pijl)  (deze mail is natuurlijk geen phishing, maar een mailtje van de regiotaxi, wat ik natuurlijk niet heb gemeld)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *